Singgah di Kompleks Pelancongan Jeti Semeling, Merbok


Pada hari sabtu yang lepas, berkesempatan singgah sekejap di Jeti Semeling. Kawasan ini telah dibangunkan untuk menjadi tempat pelancongan baru di Kedah. Memang cantik pemandangan kat sini dengan dilengkapi bagunan yang baru dan futuristik. Bot-bot yang akan membawa pelancong menyusuri Sungai Merbok turut diletakkan di jeti ini.

 Kalau diikutkan perancangan asal yang diwar-warkan sebelum ini, sepatutnya jeti yang siap ini akan dijadikan pusat perhentian untuk mengambil penumpang untuk ke Pulau Langkawi, namun disebabkan beberapa masalah antaranya sungai yang tidak dalam dan pukat yang banyak disini projek ini telah dibatalkan dan digantikan dengan kompleks pelancongan. Kos keseluruhan projek yang penulis tahu adalah kira-kira 17 juta, tapi syukur jugaklah, projek ini siap juga pada tahun lepas. Cuma bahagian restoran di jeti ini, masih belum ada penyewa lagi dan masih kosong. Kedai-kedai pun belum lagi beroperasi.

Pegunjung yang tiba disini, boleh menaiki bot "Sungai Merbok River Cruise" untuk ke menyusuri Sungai Merbok dan singgah ke Tanjung dawai sebelum pulang semula ke jeti semeling. Bayaran yang dikenankan tidaklah mahal, kerana ada promosi sehingga bulan March ini. Tapi harus diingatkan, bot ini akan mengambil penumpang pada waktu pagi dan tengah hari sahaja, jadi kena datang awal la ye. 
Keadaan di jeti semeling

Bot pemancing

Bot -bot pemancing


Penjual aiskrim dan pengunjung


Kalau datang kat sini, jangan lupa untuk berjalan-jalan disekitar pelantar jalan kaki yang dibina untuk pegunjung melihat lebih dekat pokok bakau yang tumbuh meliar disini. Kat sini, juga ada kompleks Galeri Bakau yang pegunjung boleh masuk untuk mengetahui lebih dekat tentang pokok bakau, sejarah Sungai Merbok, dan jenis-jenis bakau yang terdapat di sini. Tapi tak dibenarkan ambil gambar dalam kompleks galeri ini. 

Dibawah, adalah gambar yang penulis sempat snap semasa tiba disini.

laluan pejalan kaki ke Galeri Bakau


Pejabat untuk pekerja disini

Akar pokok bakau

Kedai Cenderahati yang masih lagi kosong

kaunter penerangan yang beroperasi dsini

Di galeri bakau
Laluan pejalan kaki sejauh 1kmBagunan yang sangat cantik dan futuristik
Tempat membakar bakau menjadi arang


Bot nelayan


Jeti Semeling

Pemancing di Jeti Semeling
Gambar dari Google EarthTempat ini sangat sesuai untuk bergambar dan berehat. Masa penulis sampai sini, ada juga nampak beberapa pengantin sedang bergambar disini. Tempat ini menarik cuma mungkin perlukan masa sebelum ia menjadi tempat pelancongan yang popular di Kedah. 

Semoga berjumpa lagi.....
Comments

  1. macam menarik ja.... kalau pi tanjung dawai, bot boleh tunggu habis shoping tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari semeling jetty -> Pantai merdeka (no stop) -> tanjung dawai (stop 30-45mins) -> Semeling jetty..

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Step-step apabila ingin berhenti kerja

Sejarah Jam Besar Sg Petani