Kesukaran tapi melahirkan kegembiraan

Apabila memegang jawatan sebagai Engineer, aku mendapati lebih mudah untuk menyampaikan ilmu yang aku ada disamping menyiapkan kerja yang diberikan. Tiada spesifik jobscope yang diberikan, tapi hanya kepercayaan kepada diriku untuk melakukan tugas tersebut. Itulah yang aku mahukan, kepercayaan.

Tugas yang aku berjaya aku lakukan setakat ini adalah menyiapkan 41 work instruction yang baru untuk kilang ini. Semua work instruction berjaya di keluarkan untuk kegunaan production member. Ia juga merupakan requirement dalam ISO9001 dan TS16949. "keperluan mempunyai WI untuk individu yang setting machine". Itulah tugas yang paling seronok aku lakukan. berkomunikasi, research, benchmark, testing dan akhirnya publish kesemua kerjaku. Setiap WI yang aku lakukan, berdasarkan perbincangan, manual book dan setting ke machine. Bukan lah kerja yang mudah, kerana untuk menyiapkan kesemuanya dalam tempoh 2 minggu, namun kesabaran ini menyebabkan aku berjaya menyiapkan.Setiap WI mempunyai minum 2 page, dan 8 gambar. Untuk WI machine seperti CNC machine, sekurang-kurangnya mempunyai 10 muka surat- 40 gambar. Standard untuk TS system.

Alhamdulilah..... Semoga, usaha yang aku lakukan ini, dapat memberi kebaikan.

Bila difikirkan, rasa tak logik bila dapat siapkan semua tu dlm 1minggu lebih tapi Bos suruh siapkan dlm masa 3 hari ?????? hm, itulah kesabarannya.

Comments

Popular posts from this blog

Step-step apabila ingin berhenti kerja

Sejarah Jam Besar Sg Petani