Ini adalah waktu operasi terkini bagi Tabung Haji, Sungai Petani, Ambil no giliran di mesin berdasarkan urusan yang diingini. Sekiranya, tidak pasti, boleh bertanya staff yang berada disebelah mesin no giliran. Pengguna adalah ramai, jadi bawalah bahan bacaan seperti majalah untuk mengisi masa lapang.






 Untuk urusan online, boleh layari

https://www.e-thijari.com.my/welcome

Permohonan no pin untuk mendaftar akaun secara online, boleh diperolehi dari kaunter TH



Setelah berfikir sekian lama, akhirnya aku secara sukarela menghantar surat perletakan jawatan di kilang tempat aku bekerja. Aku pun tidak menyangka, yang aku akan meletakkan jawatan kerana aku memang sangat sukakan tugas yang aku lakukan sekarang. Namun, bagi aku, inilah jalan yang membolehkan aku pergi jauh dalam memahami lagi selok belok industri.

Benarlah, apa yang dikatakan pensyarahku sebelum ini, bukan lah jawatan yang kita kejar pada zaman sekarang, kerana jawatan akan hilang begitu sahaja, tapi pengalaman berharga untuk menyelesaikan masalah yang terdapat di industri

Terdapat beberapa concept/theory, penyelesaian masalah, idea, dan macam-macam lagi telah aku usahakan semasa aku memegang jawatan sebagai Production Engineer. Alhamdulilah, banyak usahaku diterima dan dihargai oleh bos-bos tempat aku bekerja. Tapi, tidak semestinya, langit sentiasa cerah atau biru, kadang-kadang pasti mendung/hujan berlaku disiang hari. Namun, disinilah aku belajar banyak mengenal emosi positif/negatif, erti "respect", penyelesaian masalah, dan motivasi.

Disebalik apa yang terjadi, banyak pengalaman yang aku perolehi semasa aku memegang jawatan disini. Bagi aku, pengalaman disini mematangkan aku dalam membuat keputusan apabila emosi turut diambil perhatian sebagai salah satu sudut utama. Sebelum ini aku banyak menggunakan logic dan self expression apabila membuat keputusan secara pantas.

Pengalaman adalah suatu yang dinamakan proses melakukan kerja secara persendirian/berkumpulan dengan mengikut job description yang disediakan. Kerja disiapkan mengikut kemahuan orang yang mengarah kita (bos), dan diakhir nya, kita akan dibayar dengan apa yang kita lakukan mengikut kontrak yang kita tandatangani. Apabila melakukan tugas, kita akan terdedah dengan proses membuat keputusan, berfikir, dan menyampaikan maklumat. Ilmu akan digunakan untuk membuat keputusan yang tepat. Itulah maksud sebenar pengalaman yang industri mahukan, disebabkan inilah, industri kurang berminat dengan graduan yang kosong pengalaman, ini kerana proses melatih seorang pekerja mencapai tahap pengalaman yang matang untuk membuat keputusan adalah lama dan mengikut motivasi pekerja tersebut.



Sekiranya, anda pernah melihat movie Inside-in-out, anda akan faham apa yang saya katakan. Pengalaman memang suatu yang berharga dalam kehidupan ini. Dari situ, ia akan mematangkan anda membuat keputusan dengan tepat dan pantas.


Masih jauhku perjalanan ku, namun, aku telah mengubah sedikit arah, supaya laluan cita-citaku tidak terpesong. Apa pun, rezeki ada dimana-dimana, cuma usaha yang berterusan pasti membuahkan hasil
InsyaAllah

 Peluang kerja kosong



Pada zaman dulu dan sekarang sudah tidak sama. Walaupun, kita mempunyai degree atau diploma sekalipun ia tidak menjamin kita mendapat kerja. Jumlah pelaburan asing ke dalam negara untuk industri perkilangan, pembuatan ataupun oil n gas sangat berkurangan pada tahun ini. Sekiranya saudara membaca link dibawah, saudaraakan faham situasi sekarang

http://www.thestar.com.my/business/business-news/2015/07/27/fairchild-to-sell-penang-factory/

http://www.malaysianchinesenews.com/2015/11/nine-major-foreign-factories-in-penang-shut-down-and-retrench-workers-silicon-valley-in-the-east-in-critical-situation/

Ini hanya sedikit info tentang situasi perkilangan di sebuah negeri iaitu penang. Tetapi penutupan plant/kilang dan operasi menyebabkan ribuan tenaga kerja mahir ( Engineer, Technician, Supervisor, QA, Purchasing dan lain-lain ) kehilangan pekerjaan. Disamping itu, penutupan kilang/ atau plant menyebabkan "domino" effect kepada kesan serantau. Apabila kilang tidak beroperasi, company yang menjalankan maintenance service tiada job untuk dijalankan, peniaga makanan disekitar kilang tiada pelanggan, dan lain lain lagi kesan sampingan. Rujuk post dibawah
http://nurmuhamad89.blogspot.my/2016/01/selamat-tahun-baru.html

Justeru, dengan tenaga kerja mahir mencari kerja, ditambah graduan dari universiti mencari kerja, pasaran kerja tempatan akan mengalami persaingan. Ditambah pula, dengan umur persaraan adalah 60 tahun, menyebabkan peluang kerja semakin mengecil.


Peluang pekerjaan adalah rezeki masing-masing. Walaupun menghadiri INSEP, tiada jaminan pekerjaan. Tapi anda akan mendapat kemahiran, kawan-kawan dan juga pengalaman. INSEP ini hanya batu loncatan mendapatkan kemahiran, yg membolehkan anda membeza kan diri anda dari graduan-graduan yang lain. Tapi peluang pekerjaan masih sama, kerana interviewer yang akan menilai anda dengan jawatan yang anda minta. Sekiranya anda berjaya menyakinkan interviewer bahawa anda betul2 layak, maka insyaAllah, anda akan berjaya.

Teknik yang boleh anda gunakan adalah, semasa anda menghadiri kursus INSEP, anda akan diberikan elaun bulanan RM500 untuk menampung wang poket dan juga kursus-kursus tertentu. Pada masa ini lah, anda gunakan masa anda untuk apply kerja yang anda ingini,, sepanjang tempoh kursus ini berlansung. Kursus berlangsung sekitar 4-6 bulan, jadi sekiranya anda mendapat pekerjaan semasa kursus semakin berjalan, anda dibenarkan berhenti tanpa sebarang penalti dikenakan berdasarkan perjanjian tahun 2015. Ini kerana tujuan insep adalah untuk mendapatkan pekerjaan. .

Tapi sekiranya anda ingin lengkapkan tempoh kursus , itulah yang terbaik, kerana perbelanjaan seorang student INSEP adalah kira-kira RM17-20k secara anggaran termasuk elaun, dan ilmu yang anda dapat adalah secara percuma, dan sekiranya anda ingin mendapatkan ilmu ini ditempat luar, harga nya ribuan ringgit, seperti kursus SHO, NDT, Plant Inspection, welding inspection dan lain2.  Rujuk website ttg harga kursus tersebut, anda akan faham betapa mahalnya kos tersebut. Setelah habis kursus, mintak peluang untuk praktikal di Industri, dan mudah-mudahan anda berjaya diserap masuk sebagai staff selepas praktikal tamat. 

Cara yang terbaik, semsa anda menyertai insep, hantar resume2 ke industri2 untuk jawatan yang diingini dan letakkan tarikh avaibility anda pada tarikh akhir kursus insep tamat. Jadi anda ada masa untuk belajar dan jugak mencari pekerjaan. Ingat, kerajaan telah membelanjakan jutaan ringgit untuk program INSEP dijalankan, semuanya untuk memastikan generasi muda terutama graduan mampu mendapat kemahiran yang penting untuk memasuki alam pekerjaan. 


Grab this opportunities, find the best course to help yourself in future. Knowledge is power.  


All the best. 
Pada 3 Februari 2016, aku kehilangan kata-kata untuk diucapkan semasa aku asyik melakukan kerja. Rakanku telah meniggal dunia akibat kemalangan. Kami hanyalah kenalan sewaktu bekerja, dan aku sangat menggagumi kerja yang beliau lakukan. Bersungguh-sungguh memberikan idea, dan sanggup bekerja keras untuk belajar perkara baru sambil menyiapkan kerja yang diberikan. Namun, segalanya telah ditakdirkan.

Bagi aku, apabila kita kehilangan sesorang yang rapat dengan kita semasa bekerja, kita akan merasa kekosongannya, walaupun kita sedar pasti ada pengganti akan mengisi kekosongan jawatan yang ditinggalkan.

Ada satu nasihat yang aku pegang dari ungkapan yang pernah dia sebutkan adalah

"Sekiranya, ada peluang yang lebih baik, pergilah ke sana" 

Sekarang, aku memahaminya dengan lebih jelas.


Terima kasih sahabat.  
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home