Setelah lebih dari 2 bulan setengah menggangur, akhirnya berjaya juga mendapat kerja. Tidak sangka, walaupun terdapat pelbagai dugaan dalam interview, lekat jugak untuk mendapat kerja. Semuanya bermula dengan aku melihat iklan jawatan kosong di papan jobsmalaysia depan Pejabat Buruh Sg Petani. Dari situ, aku menghantar surat bersetem RM1 yang diisi cover letter dan resume.

Dalam masa 2 hari, pihak kilang menghubungi aku untuk sesi interview pada petang itu jugak. Interview adalah lebih kurang 1 jam 30 minit, dimana aku terus dioffer dengan job diakhir interview. Interview yang paling pantas mendapat job offer. Cuma tak sign apa2 agreement lagi, cuma tak sangka begitu cepat. Jawatan yang aku pegang sebenarnya tidak pernah wujud, tapi company percaya aku boleh melakukan tugas tersebut. Alhamdulilah, diberi perhargaan oleh interviewer dalam sesi temuduga. Jawatan aku banyak berkaitan kepada QA tapi tidak specifik kerana perlu terlibat dengan projek-projek pada masa depan.

Berdasarkan pengalaman aku, apabila berkomunikasi dengan interviewer, jujur dengan jawapan yang diberikan. Tidak perlu membangakan diri dengan kebolehan yang kita, tapi insist kepada apa yang kita boleh offer kepada syarikat jika diambil bekerja disitu. Jika tidak tahu kemahiran seperti menggunakan software seperti mastercam, solidwork,-- jujur dengan memberitahu boleh belajar sambil bekerja.

Cuma satu pengajaran yang aku pegang sekarang, jika ada masalah dengan managment syarikat, berkomunikasi sehingga berjaya mencari penyelesaian. Jangan niat untuk berhenti kerja kerana sikap bos kita, tapi sebolehnya bertahan ditempat kerja asal sehingga berjaya mendapat kerja lain.  Itu sahaja caranya, kerana pada waktu ini, untuk mencari pekerjaan yang kita minati, adalah amat sukar sekali. Ingat usaha untuk mencari rezeki... 


Apa pun, aku berdoa semoga aku berjaya membina career ku disini disamping membantu company berkembang dengan lebih besar pada masa hadapan. InsyaAllah. 

Semasa tempoh menggangur ini, apa yang aku lalui banyak mengajar aku erti kesusahan, kesabaran, dan berfikiran positif. Dalam tempoh 2 bulan, tanpa kerja, banyak yang aku fikirkan, dan banyak masa aku dihabiskan dengan membaca artikel-artikel, news, dan menonton dokumentari Youtube. Sebelum ini, aku tidak sedar betapa susah nya mencari kerja, namun selepas apa yang aku lalui, aku sedar, mencari pekerjaan seperti memancing ikan di lautan. Sekiranya, bernasib baik, maka anda akan diinterviewer.

Disini, penulis nukilkan pengalaman diinterviewer di kilang area Sg Petani.

Untuk memohon pekerjaan, penulis banyak menggunakan maklumat dari Internet. Membaca perihal company dan apply berdasarkan kelayakan. Kebanyakkan, menggunakan surat A4 dan setem RM1. Daripada lebih 30 resume yang dihantar ke pelbagai company, hanya 5 company yang memanggil untuk diinterviewer. Kebanyakkannya adalah dari SME company. ( Small Medium Enterprise ).

Jadi ada satu company yang call untuk interview, yang mana penulis tiba tepat pada waktunya. Jawatan yang diiklankan adalah untuk mencari Engineer dan Assistant Engineer. Semasa tiba, penulis diperkenalkan dengan HR dan menuggu dibilik mesyuarat. Sewaktu menunggu, selalunya, HR akan memberikan anda helaian kertas permohonan kerja untuk diisi. Masa akan diberikan selama 10 minit sebelum pihak penemuduga tiba.

Setelah menuggu kira-kira 15 minit akrhirnya pihak penemuduga tiba. Sambil menghulurkan resume, dan file sijil, bermula la proses memperkenalkan diri secara ringkas sebelum sesi soal tanya berlangsung.

Seperti biasa, penulis menerangkan kelebihan dan kemahiran yang ada. Tapi jawatan yang perlu diisi memerlukan seseorang yang familiar dengan MasterCam CNC, dimana penulis tidak belajar secara formal menggunakan software ini. Jadi penulis hanya katakan boleh belajar sambil bekerja, kerana konsepnya masih sama dengan software seperti AutoCAD dan Solidworks, cuma diakhir tugasan, lukisan yang dilukis perlu di interpret ke G-Code untuk kegunaan CNC machine.

Disamping itu, terang jugak lah sebab penulis memohon kerja disini dan mengapa meninggalkan company lama. Sewaktu menerangkan sebab-sebab penulis meninggalkan company lama, terus penemuduga mengatakan " Anda tidak layak bekerja disini untuk jawatan tersebut". . Alasannya, ini adalah SME company, dan kebanyakkan kami melakukan multiskill work. Jadi kemahiran dalam menggunakan software MasterCam adalah sangat penting, dan kami memerlukan seseorang yang terus boleh bekerja untuk menggunakan software tersebut. .

Kalau dah dengar macam tu, nak wat macam mana. Just masa tu, interview pun stop  Bila dah tahu keputusan macam tu, face to face, kira dah tak dak harapan lagi la nampaknya. Just penulis ucap terima kasih dan memohon pertimbangan untuk jawatan yang berkaitan. Itu je lah. Interview pun dalam 45 minit je, tak la lama sangat.

First time, dapat keputusan interview paling pantas. Cuma, kita redha je lah, bukan rezeki disini.. insyaAllah, rezeki ada dimana-mana.



This is  Pineng power bank. I have bought this power bank from pasar malam, around RM50.
Just, to show you, what inside this fake Pineng power bank.

The disassembly process started


Inside Power Bank






From the picture above, only pink colour is real battery. Others, just sand. ( You can hear sound when shaking the battery )

A way to buy or check power bank,

1. Shake the power bank
2. If you hear any sound, i think there will be sand inside.
3. Just buy power bank that have warranty card, and from authorized person only.

Thanks for reading...and. don't waste your money for cheap power bank.

Today, I have lost my power bank, .. Haha... Lepas ni, kena berhati-hati lagi.... Rugi RM50... Dugaan terkena powerbank tipu / palsu. 


Nampaknya, dengan kos sara hidup yang agak tinggi sekarang, gaji asas (minumum wage) turut dinaikkan dari RM900 sebelum ini ke RM1000 bermula Julai ini. Walaupun jumlah kenaikan ini kecil, tapi bila dikira dengan OT, ia lebih banyak dari sebelum ini.

Ini bermaksud, operator pengeluaran kilang dapat memperolehi RM920 untuk setiap bulan tanpa OT ( RM80 dimasukkan dalam KWSP - 8% ). Untuk satu hari bersamaan RM 43.48, satu jam RM4.35. (OT 1 jam bersamaan RM6.52 ). Untuk membawa pulang RM1,500 setiap bulan, sebanyak 90 jam OT(1.5) diperlukan.

Diharapkan, dengan kenaikkan gaji minimum ini, gred gaji bagi jawatan lain turut dinaikkan. Teringat, pada first time kerja, masa interview tahun 2014, mintak gaji rendah sebab bermula sebagai technician, tapi tak sangka dapat lagi rendah dari sepatutnya. Tapi dah masa tu, memang perlu cari kerja, terima je lah.  Jadi dengan mengharapkan OT lah, boleh mengumpul duit lebih. Kalu tanpa OT, tolak kereta, bil, minyak etc, memang tak cukup.

Gaji gred bagi diploma dengan pengalaman kurang 2 tahun di industri perkilangan masih lagi rendah, antara RM1200- RM1800. Gred gaji ijazah adalah antara RM1500 - RM 2400. Walaupun Malaysia telah berkembang pesat sejak tahun 1990, namun tangga gred gaji masih lagi rendah di sektor swasta terutama di utara semenanjung. Diharapkan, situasi pengganguran di Malaysia tidak menjadi terlalu teruk seperti di US dan Canada.

Buat masa sekarang, aku telah menghadiri 4 interview, yang mana setiap interview mengambil masa kira-kira 2 jam, namun tiada jawapan yang aku terima sehingga kini,


Nampaknya, Dilema Melayu yang diceritakan oleh Dr Mahathir akan kembali semula....
Lama kelamaan, aku sedar bahawa sektor perkilangan di utara bukanlah tempat sesuai untuk mulakan kerjaya .




Walaupun industri minyak dan gas terjejas pada waktu ini, namun, terdapat juga industri yang berkembang dengan harga minyak yang rendah. Industri yang akan berkembang dengan pesat adalah industri yang berkaitan Shipping/Transportation, Construction, Chemical & Service ( hotel, restaurant, pasaraya ). Manufacturing (based product ) turut berkembang namun di Malaysia, ia akan sedikit terjejas kerana pasaran eknomi dunia lemah dan persaingan yang kuat oleh industri yang terdapat di China, Vietnam dan Thailand, ini kerana negara ini dapat menawarkan harga product yang lebih eknomi/murah tetapi berkualiti. 
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home