Apabila disebut mengenai Terengganu, apakah yang bermain difikiran. Pastinya pantai dan keenakan makanan tradisi disini. Kali ni diberi kesempatan untuk melancong ke Terengganu selama 3 hari 2 malam. 

Banyak tempat menarik yang kami kunjungi dan pastinya setiap tempat yang kami lawat memberi momen indah mengenai Terengganu di sanubari kami.

Perjalanan bermula Kuala Lumpur dengn menaiki kereta. Kerana jarak yang agak jauh, kami singgah sebentar menjamu selera di Genting Sempah. Perjalanan yang jauh, pastinya memerlukan stamina untuk kekal konsentrasi semasa memandum jadi diisini terdapat McDonald, dan restoran yang agak ramai dikunjungi oleh pengunjung.

Perjalanan ke sini, agak jauh namun dengan jalan yang agak berliku, jadi ia agak mencabar. Apabila tiba di Terengganu, jalan disini hanya di terangi oleh lampu-lampu jalan yang agak jauh antara satu sama lain, jadi memang mencabar dari segi mental untuk pertama kali tiba disini.

Registration Document

Lobby Area

Website Qamar : http://www.theqamar.com/




Kami tiba di The Qamar , Terengganu pada kira-kira 9.oo malam. Agak gelap kawasan sekitar ini, dan hotel ini terletak di sebelah pantai

Room


Cafe at Night

Suasana disini agak tenang, dengan buyi deruan ombak menghempas pantai. Disini, terdapat café yang anda boleh menjamu selera dengan menu yang menarik. Antara pesanan kami adalah seperti dibawah, rasanya sangat sedap. Alhamdulilah





Kami tiba disni pada musim tengkujuh, dimana kebanyakkan hari adalah hujan. Pada waktu petang kami akan melawat beberapa pantai yang terdapat disini. Disini terdapat satu mall yang digelar “Mesra Mall” di Kertih. Ia adalah pusat hentian untuk mendapatkan pakaian berjenama dan memborong makanan di malam hari.

Antaranya yang sempat kami lawati.
  1. Pantai Kemasik
  2. Pantai Teluk Kalong
  3. Pantai Mok Nik
  4. Pantai Kijal
  5. Pantai Rantau Abang
Ada sebuah tempat yang terlindung dari tempat lain, dan Ia dikenali sebgai Jambatan Awana Kijal. Agak tersorok, namun pemandangan nya adalah sangat mengagumkan. Tempat ini boleh dikatakan sangat bersih dan terdapat beberapa pemancing sekitar sini. Mungkin nanti saya akan ceritakan mengenai pantai-pantai diatas. 



Menu sarapan di Qamar, memang sangat menyelerakan. Antaranya nasi dagang, nasi minyak, nasi kerabu. Setiap makanan yang dihidangkan memang cukup rasa. Rindu rasanya dengan makanan yang terdapat disini.

Sarapan pagi

Selain itu, disini terdapat kolam renang dan gym. Berdekatan pantai, terdapat pondok-pondok yang aku sendiri tertidur semasa berada disini. Bunyi ombak disini memang indah, dan masih terbayang ombak-ombak yang menghempas pantai. 

Setiap detik disini memang tenang, dan ia sangat sesuai untuk insan yang ingin kan kedamaian dan berehat di pantai.












Berjumpa lagi pada post akan datang. 







Setiap orang yang mengharugi bahtera perkahwinan pasti sedar lumrah dalam perkawinan ada pasang surutnya, Masakan lidah sendiri pun tergigit, begitu jugak lah dalam rumah tangga. Seperti lautan dipantai, ada waktu nampak tenang dan damai, dan ada waktu ribut melanda. Disitulah peranan setiap pasangan menghadapi dengan akal yang waras dan sabar dalam tindakan.

Sesungguhnya ikatan perkahwinan adalah fitrah manusia dalam kehidupan yang ingin dikasihi, disayangi dan dicintai. Bagi setiap insan yang sihat tubuh badanya, fizikalnya, dan rohaninya pasti menginginkan. teman hidup yang berlainan jenis. Peneman yang dapaat memenuhi keperluan biolagi manusia yang boleh dicintai dan mencintai, dikasihi dan mengasihi, dan bekerjasama mewujudkan ketenangan dan kesejahteraan dalam perkawhinan.

Firman Allah S.W.T
"Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingati (kekuasaan Kami dan mentauhidkan Kami) akan kebesaran Allah" ( Surah Adz-Dzariyaat 51: Ayat 49 )
Dalam mendirikan rumah tangga, sikap saling memahami keperluan pasangan masing-masing adalah intipati penting dalam membentuk keluarga bahagia. Sebagaimana kita mendengar perkahwinan itu ibarat mendirikan mendirikan masjid. Untuk mendirikan masjid, perlu lah ada tapaknya yang kukuh, tiang yang teguh barulah binaan yang dibina kekal berpanjangan. Setiap perancangan dalam rumah tangga memerlukan penglibatan pasangan untuk mencorakkan masa depan bersama.

Dalam kita membentuk rumah tangga yang bahagia, janganlah lupa dengan tujuan perkawinan itu sendiri. Setiap pasangan pasti menghadiri kursus perkahwinan untuk melengkapkan dokumen perkahwinan. Didalam intipati kursus ada diletakkan tujuan perkahwinan.

Antara tujuan utama perkahwinan itu sendiri adalah
1. Melaksanakan perintah Allah S.W.T
2. Mengikuti sunnah Rasulullah
3. Membina rasa cinta dan kasih sayang.
4. Memperolehi zuriat keturunan
5. Memperolehi kebahagian dan ketenangan.
6. Memenuhi keperluan seksual yang sah dan diredhai Allah S.W.T

Firman Allah S.W.T : Dan Kawinkanlah orang-orang yang bujang ( lelaki dan perempuan ) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada merka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya) lagi Maha Mengetahui.(Surah An-Nur, 24 : Ayat 32 )

Setiap insan lelaki dan perempuan adalah berbeza dari segi fizikal, komunikasi dan akal fikirannya. Setiap perbezaan inilah yang memberi kekuatan kepada setiap pasangan menjalankan tanggungjawab masing-masing.

Suami
1. Melindungi keluarga dan menyedia keperluan hidup
2. Menyediakan pendidikan asas fardhu ain.
3. Menguruskan rumah tangga dengan hikmah dan rahmah
4. Mendidik akhlak isteri dengan penuh hikmah.
5. Menjaga anak, isteri beribadah dan menjauhi maksiat.
6. Menyayangi isteri dan menghormati ibu bapa.

Isteri
1. Mentaati suami selami tidak bercanggah dengan Al-Quran dan hadis
2. Menguruskan kerja dalaman rumah tangga.
3. Menguruskan kecantikan diri untuk suami
4. Membentuk akhlak anak-anak dengan penuh hikmah
5. Menjaga kehormatan diri dan menghormati suami
6. Meminta izin suami sekiranya keluar rumah.

Nabi bersabda, "Sesungguhnya dunia adalah hiasan yang menyenangkan dan sebaik baik hiasan dunia ialah wanita yang solehah" ( Riwayat Muslim )

Apabila setiap pasangan memahami asas perkawinan, maka diharapkan tapak yang dibina kuat untuk membina tiang-tiang yang kukuh.. InsyaAllah




Kepada sesiapa yang ingin bertanya sebarang soalan mengenai sebarang informasi, maklumat, kursus, engineering study, excel, software related boleh hubungi penulis melalui

1) Kotak pertanyaan di sebelah kanan - email

2) Instagram ( melalui chat )

Segala pertanyaan akan dijawab secara private.

InsyaAllah, pada masa akan datang, jika kelapangan saya akan menggunakan whatsapp.

Terima kasih.



Post kali ni fokus kepada graduan - graduan muda yang graduate dari Universiti tempatan sama ada swasta ataupun kerajaan. Saya telah menggunakan format ini bermula dari tahun 2013-2016 untuk mendapatkan pekerjaan.

CV Template yang saya gunakan :
https://drive.google.com/file/d/1dPSvsKt7sXp6Tof58Rl4LXsYW0pKGss9/view?usp=sharing

Untuk template resume yang lain, boleh layari dari website dibawah ( Download secara percuma )

HLOOM



Saya harapkan template yang saya berikan boleh digunakan untuk memudahkan dalam mencari pekerjaan dan menjadi satu panduan kepada graduan-graduan muda sekalian, InsyaAllah. Semoga mendapat mafaat bersama. Untuk sesi pertanyaan, boleh hubungi penulis melalui instagram atau kotak pertanyaan.

Terima kasih


Berdasarkan kajian sample yang saya lakukan, kebanyakkan pembaca blog adalah dikalangan orang muda yang berumur dari 18 tahun- 30 tahun dalam blog ini. Ini menunjukkan generasi Gen X dan Gen Y menguasai carta pembacaan dalam media yang lebih tinggi dari kalangan kelompok yang lain.

Melihat kepada carta  penggunaan handset yang tinggi melalui stats dari Blogger sendiri. Pengguna Android adalah paling tinggi yang merangkumi dalam 48% dari pembaca mingguan blog ini.

Untuk memastikan maklumat yang disampaikan kepada kalangan kelompak 18-35tahun, kebanyakkan isi kandungan blog ini pada masa akan datang akan berkisar kepada kerjaya, teknik dan program-program yang dianjurkan pihak kerajaan dan swasta untuk mafaat bersama.

Walaubagaimanpun, blog ini masih lagi menjadi tempat buah fikiran penulis untuk mencatat secebis pengalaman yang mungkin berguna untuk pembaca sekalian. Untuk mengenali penulis, boleh ikuti instagram yang disediakan. Segala soalan yang ditanya melalui Contact From akan dijawab secara private/persendirian.

Terima kasih kerana membaca. 


Alhamdulilah. Sejenak berfikir setelah bertahun blog ini diwujudkan, untuk merakam detik-detik memori dan perjalanan hidup, yang mana di mungkin berguna untuk pembaca-pembaca blog yang dahagakan ilmu dan pengetahuan yang baru.

Dalam menulis blog ini, banyak rintangan yang dilalui, Diharapkan, segala yang dicurahkan dapat memberi mafaat dan kemudahan kepada pembaca sekalian.

Buat tahun 2018, lebih banyak buah fikiran yang saya boleh kongsikan, yang saya harap dapat memberi ilham kepada pembaca sekalian. 

Buat pembaca yang inginkan maklumat yang terus, boleh terus berhubung dengan penulis melalui kotak contact form yang disediakan.

Terima kasih


Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home