Kali ini tergerak hati untuk bersama isteri pergi ke MAPEX 2019 pada 28 April di Midvaley Exthibition Centre di KL. Kerana pertama kali ke sini, jadi agak susah untuk mengagak lokasi exthibition ini. Berdasarkan panduan melalui internet dan juga guide list tenant, maka berjaya juga kami temui lokasi exthibition ini.


Terletak di tingkat paling atas, ia menempatkan berpuluh-puluh exthibition developer yang menawarkan harga rumah dari RM300k sehinggalah RM2 juta. Ia seperti persaingan merebut pelanggan kerana setiap developer akan memberikan handout rumah untuk anda lihat dan pilih. Seperti yang kita tahu, pada masa ini, unit perumahan bertingkat seperti kondominium dan apartment menjadi keutamaan pemaju. Untuk unit landed house, harga nya bermula dari Rm500k. Tidak terjangkau fikiran untuk mendapatkan rumah landed house jika harga nya sebegitu.


Cuma kami tertarik dengan beberapa unit perumahan seperti di Sg Besi, Cheras dan juga Putrajaya. Ia menjadi pilihan kami kerana unit-unit yang ditawarkan mempunyai akses pengankutan awam.  . Berdasarkan penilaian kami, setiap rumah yang terdapat disini adalah jenis service apartment. Ia dilengkapi gym, kolam renang, dan beberapa fasiliti lain. Kebanyakkan rumah berharga RM350K ke atas dan terletak di kawasan bandar yang sedang membangun seperti Kajang, Bangi, Semenyih, Puchong, Ampang. Dengan harga rumah RM350K, anda perlu membayar kira-kira RM1500 sebulan untuk 35 tahun, ini tidak termasuk service maintenance. Jadi pastikan anda melihat semua prospect rumah sebelum membuat keputusan. Rumah adalah liabiliti yang perlu anda jelaskan bayaran sepanjang hidup anda. Jadi buatlah pilihan menggunakan masa yang secukupnya.


Cuma nasihat yang perlu dipegang, jangan terburu-buru untuk booking rumah. Terdapat agen yang akan memfokuskan kepada hard sell, iaitu membayar deposit dahulu, tapi tahukah anda, setelah anda membayar deposit, maka secara rasminya anda telah menyatakan minat untuk mendapatkan rumah tersebut. Dalam beberapa minggu anda perlu memohon pembiayaan bank dan melihat sama ada permohonan anda diluluskan atau tidak. Jadi deposit hanya akan dipulangkan jika permohonan pembiayaan pinjaman anda gagal atau anda meminta pemulangan kembali deposit dalam tempoh masa yang ditetapkan ( Rasanya dalam 24 jam , tapi mengikut pemaju ). Ingat kebanyakkan agen pasti menggunakan Hard Sell ini untuk pembeli rumah pertama. Jadi pastikan anda boleh menilai sebelum menandatangani sebarang dokumen pembelian rumah. 

Walaupun ada beberapa tarikan yang diberikan seperti voucher kupon,diskarun harga rumah melalui putaran, dan bermacam-macam lagi. Ia kerana rumah adalah satu pelaburan panjang yang memerlukan penelitian teliti. Dapatkan seberapa banyak nasihat yang perlu sebelum meneruskan pembelian rumah pertama anda . Anda boleh rujuk dari Loywat Forum untuk lebih lanjut.



Daftar di https://www.tnbenergynightrun.com/








Kuala Perlis adalah satu destinasi tumpuan di Malaysia. Tarikan utamanya adalah tempat persinggahan penumpang sebelum ke Langkawi menggunakan pengangkutan air iaitu feri. Walaupun hanya tempat persinggahan untuk pelancong, namun ia turut menjanjikan beberapa tempat menarik untuk para pelancong yang datang ke sini. Jadi jika telah tiba ke sini, jangan lupa untuk mengunjungi beberapa tempat menarik yang ada disini.. 

Antara menjadi tumpuan disini adalah kecantikan panorama petang semasa matahari sedang tengelam di pantai. Di antara kawasan jeti Brasmana Hotel, anda dapat melihat momen-momen indah matahari yang bertukar warna dari kuning ke oren pada pukul 6.30 - 7.30 malam. Dengan laut yang surut pada waktu itu, lensa kamera tidak melepaskan peluang mengambil beberapa gambar sebagai memori disini.





Cuma jeti Brasmana (Ocean Glow) ini di tutup untuk para pengunjung semasa kami tiba, hanya dapat mengambil gambar dari jauh. . Teringat lagi, pada tahun 2006, saya dan rakan-rakan seperjuangan di MRSM dibawa kesini untuk majil makan-makan, sempena meraikan pelajar-pelajar yang akan menduduki SPM. Sudah 11 tahun tidak kesini, dan momen kenangan dahulu masih lagi bermain difikiran.


Siput Laut (Mona Seafood)

Mona Seafood

Selain itu, keenakan makanan laut menyebabkan pada waktu petang ia menjadi sangat meriah.  Jenis masakan seafood yang terdapat disini adalah berdasarkan permintaan anda. Antaranya sotong masak tepung, udang tempura, goreng mayonis, tom yum, etc. Cuma pastikan budget anda cukup sebelum makanan tiba di meja makan. 


Antara kedai makan yang popular di medan selera disini adalah Mona Seafood. Masakannya adalah yang terbaik disini. 



Selain itu, terdapat jugak kedai lain yang anda boleh kunjungi disini.





 Buat pengunjung yang ingin singgah ke Kuala Perlis, ini adalah checklist yang anda boleh gunakan semasa berada disini.


Map Kuala Perlis (Google Maps )


Medan Selera Jeti


Kuala Perlis Lookout Point ( Sebelah Masjid Husain )
.

1) Dataran Kuala Perlis
2) Restoran Makanan Laut tepi pantai (Medan Selera )
3) Masjid Al-Husain
4) Muzium Kota Kayang
5) Ocean Glow Brasmana Hotel Kuala Perlis


Aktiviti Menarik disini
1) Sunset Photography di dataran Kuala Perlis
2) Menikmati makanan laut yang segar


Masjid Al Husain


Jeti Kuala Perlis

Deretan Hotel depan Jeti Kuala Perlis

Terminal Jeti

Kompleks Tiket Kuala Perlis


Pemandangan Jauh dari Brasmana Hotel Balkoni

Untuk ke Muzium Kota Kayang, jarak perjalanan adalah dalam 15 minit dari jeti kuala perlis. Bayaran masuk adalah percuma, dan terdapat makam, Muzium Sejarah Perlis dan Galeri DiRaja Perlis.

Peta Muzium Kota Kayang ( Google Maps )

Muzium Kota Kayang
Untuk Muzium Kota Kayang, nantikan post seterusnya.

Terima Kasih
"Kita tidak mampu mengubah arah angin yang meniup, tapi kita mampu mengubah arah kipas untuk menghala angin ke arah diri sendiri. Impian dan cita-cita milik setiap orang yang berusaha ke-arahnya"

February 2005, aku berada di MRSM Beseri, untuk sesi orientasi pertama ku disini. Aku merenung ke luar melihat persekitaran perpustakaan yang begitu asing buat diri ku. Terbayang perasaan aku akan memulakan persekitaran yang baru jauh dari kampung halaman ku di kedah. Aku tidak banyak masa membuat persediaan semasa ke sini, sekadar bekalan yang dibekalkan oleh ibu dan ayahku.

Apabila mendapat tawaran ke sini, aku melonjak sekali ingin pergi ke sini. Ingin sekali memijak kaki ke satu institusi yang digelar MRSM (Maktab Rendah Sains Mara). Telah banyak aku mendengar cerita-cerita mengenai MRSM dari kalangan rakan-ku, sehingga aku berasa bertuah ditempatkan disini. Tidak terbayang, diberi harapan untuk melanjutkan pengajian disini setelah bersusah payah berulang alik menaiki bas ke sekolah setiap pagi.

Sebelum aku mendaftar disini, aku belajar di sekolah harian di Sungai Petani. Sekolah Menengah Kebangsaan Khir Johari. Antara sekolah yang terkenal disini kerana aktiviti sukannya. Boleh dianggap sekolah sukan pada zaman itu. Terdapat banyak wakil sekolah ini berentap di peringkat negeri. Disekolah harian ini, aku ditempatkan di kelas Arah. Digelar kelas arab kerana pelajar kelas ini akan mempunyai satu subjek tambahan iaitu “Kelas Arab”. Selain itu, terdapat jugak kelas mengaji yang diadakan setiap minggu. Pada waktu itu, apabila tibanya kelas mengaji, pasti aku, Faizan dan Razman akan berjalan-jalan diluar kelas atau kantin. Menghilangkan diri dari kelas yang mengajar kelas fardhu ain. Mungkin ada sesekali aku pergi, namun banyak masaku berada di luar kelas. Banyak kenangan aku disini bersama sahabat perjuanganku iaitu Faiz Rahman, Faiz Izzudin, Farhan, Rifhan Huda, Fatin, Faizan, Syed, Naim, Akmal Kadir, Shahril, Hanim, Rafaa, dan terlalu banyak jika ingin aku sebutkan. Setiap waktu disini, membuatkan aku begitu bersemangat ingin ke sekolah asrama penuh, untuk mengurangkan beban kos yuran pengangkutan ke ayahku.

MRSM Beseri yang terkenal dengan slogan MRSM B” is the Best, The Best is MRSM Beseri, terngiang-ngian ditelinga apabila tiba di pintu masuk maktab ini. Berdebar hati apabila tiba di pintu masuk sekolah ini, dengan kehadiran ramai ibu bapa dan pelajar. Tidak ubah seperti di pasaraya keadaanya. Teringat pesanan guruku apabila aku ditawarkan belajar disini, terus guruku menyebut, "berseri-seri" lah nanti bila kesana, kerana namanya MRSM Beseri. 

Dengan keadaan buku yang tersusun didalam perpustakaan, susunan meja pendaftaran mengikut kategori, aku agak kekok sedikit padamulanya. Sehinggalah proses pemakaian baju sekolah, dimana aku diberikan baju saiz M oleh petugas, tanpa segan silu, aku terus menyarungkan baju itu dengan keadaan agak sendat dibahagian bahu ku. Terus aku katakan baju ini sesuai untuk aku, walaupun aku diberikan saiz baju lain. Mungkin keadaan gabra ku menyelubungi jiwa, jadi segala yang diberikan sesuai untuk ku. Di akhir proses pendaftaran, aku diberikan beberapa dokumen orientatasi pembelajaran, sehelai baju saiz L, dan buku-buku yang aku akan gunakan di sini. Walaupun banyak yang diberikan, aku tidak kisah, kerana semangatku ingin memulakan sesuatu yang baru disini dan memulakan kehidupan di asrama penuh.  

Pada waktu pagi 19 April 2019, didepan laptop Acer Aspire, aku menulis coretan ini. Teringat akan kenangan dulu, membuatkan aku ingin membukukan kisah yang berlaku untuk pedoman, dan nasihat buat pembaca sekalian. Setiap kisah, ada jalan ceritanya. Setiap perjalanan hidup, ada liku hidupnya. Cuma bagaimana kita menghadapinya setiap cerita itu yang mungkin menjadi pedoman dikalangan insan-insan yang berhati nurani. Cerita ini bagi satu memori yang telah lama aku simpan untuk kenangan buat yang mengenali diriku ini.

Tamat: Prakata.
Puspatri Johor telah membuka pendaftaran untuk program lepasan ijazah. Beberapa porgam menarik ditawarkan seperti welding inspection, ndt inspection
, steam plant engineer, engineering operation and maintenance. 

Mohon Sekarang


Lawati fb puspatri untuk memohon













Jika disebut lampu solar pasti setiap orang akan terbayang akan penjimatan yang dapat dihasilkan. Kali ini penulis ingin berkongsi lampu solar mampu milik yang boleh dipasang sendiri secara diy dan berkualiti. Ia adalah percubaan pertama penulis untuk memasang dan menggunakan lampu solar di rumah. Jika kita mengupah orang luar untuk pemasangan dan set lampu solar, ia akan mencecah ratusan ringgit, namun jika dipasang ia adalah bawah RM 90 untuk set 10 Watt. 

Melihat kepada pasaran lampu solar, ia semakin menarik untuk digunakan kerana harga nya yang telah turun hingga menjadi nilai mampu milik kepada setiap orang. Dengan harga berbeza mengikut Watt, ia sangat sesuai digunakan oleh sesiapa pun. Solar light yang menjadi pilihan kali ini adalah LED Solar Light. Cuba search Lazada atau Shoppe, pasti banyak pilihan, dan pasti ia menjadi mimpi ngeri jika terbeli solar light yang tidak berkualti. 


Pemasangan lampu solar adalah sangat mudah, cuma pastikan penyambungan wayar di buat dengan kemas dan lampu solar di pasang di dinding atau tiang. Proses pengerudian perlu dilakukan berdasarkan saiz skru yang ingin digunakan. Seperti yang saya gunakan, menggunakan skru yang bersaiz sederhana dan washer yang besar untuk menampung saiz lampu solar yang digunakan.


Gunakan wall plug setelah proses pengerudian selesai.Pastikan saiz wall plug adalah bersesuai dengan berat yang ingin ditampung.  Setelah memasang washer dan solar light bracket, test kekuatan ketahanan skru dalam menahan beban. Gunakan 2-3 skru untuk menambah kan beban yang boleh ditampung.



Konsep penggunaan wall plug adalah seperti diatas, tapi pastikan wall plug masuk sepenuhnya dan skru dirapatkan terus ke dinding. Washer diletakkan diantara braket solar light.



Untuk solar panel, pastikan ia diletakkan secara mendatar sedikit dan supaya apabila air hujan tidak bertakung di atas solar panel. Selain itu, skru terus kebahagian bumbung dengan menggunakan skru dari bumbung sendiri jika ada. Arah diletakkan menghadap cahaya pagi kerana struktur pintu rumah yang menghadap cahaga pagi. 




Kemudian, tarik wayar yang tidak berkaitan ke bawah bumbung. Perlu diingat, struktur hayat wayar adalah lebih rendah kerana ia dibuat dari plastik, jadi pastikan ia dilindungi dari panas dan hujan di bumbung. Masukkan wayar dibawah bumbung jika boleh.


Set kan remote cahaya kepada automatik untuk memastikan lampu hanya menyala pada waktu malam. 
Cahaya lampu (Lumen) adalah berdasarkan watt yang digunakan, jika ingin cahaya lebih terang, beli lampu solar dengan watt yang lebih tinggi. 

Untuk mendapatkan Solar Panel ini, anda boleh pergi ke Lazada, Klik Sini
Atau search GRYLA STORE di Lazada dengan harga Rm79.


atau anda jugak boleh mendapatkan solar lighting yang lebih kecil (mini) dari Dream Lighting dengan harga yang lebih murah.
(Mini Solar Light dari Dream Lighting)

Pilihan ditangan anda. 😁

Terima Kasih kerana membaca.

Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home