Bermula Pengembaraan Kerjaya Oil & Gas Industri


Setelah hampir 8 bertahun di dalam industri perkilangan, akhirnya aku memilih masuk ke industri berbeza. Berbeza dengan apa yang aku pelajari selama ini. Jauh dari kebiasaan yang aku pelajari, tapi penuh dengan cabaran iaitu Oil & Gas industri. Memang benar orang katakan, banyak perbezaannya, cuma bagi aku, ia lebih mudah untuk aku memahami konsepnya dan prosesnya. 

Bila aku melihat kembali langkah perjalanan kerjaya ku, memang agak berliku tapi penuh dengan pelajaran. Sepanjang 8 tahun pertama aku bekerja, aku menggangap segalanya ada peluang untuk belajar, dan mencari pengalaman. Peluang untuk bersama-sama maju dalam dalam industri dengan rakan-rakan yang bekerja sekali. Aku sentiasa menggangap semua yang bekerja bersama aku adalah rakan seperjuangan. Merekalah tempat aku bertanya sebagai tempat rujukan (guru), berbincang, bertukar pendapat/ilmu dan pengalaman. Bagi aku, semua adalah sama, insan manusia yang hidup dimuka bumi ini umtuk mencari rezeki. Cuma yang berbeza hanyalah sifat mereka dan kelakuan yang merela tunjukkan. Lahiriahnya, semuanya adalah manusia yang berakal. 

Bidang oil & gas adalah kerjaya yang berisiko tinggi mengikut proses yang dilakukan. Semuanya baru dan bermulalah pengembaraan seterusnya. InsyaAllah. 

Comments

Popular posts from this blog

Step-step apabila ingin berhenti kerja

Sejarah Jam Besar Sg Petani