CONTACT

Untuk hubungi penulis, boleh email di kotak pertanyaan yang terdapat di sebelah kiri blog. Segala pertanyaan akan dijawab secara terus dan "private".

Email dahulu, nanti bila saya ada masa, saya akan jawab dan terangkan....









6 comments:

  1. Salam bro. Skrg bro kerja dlm bidang Qa ke?apa pendapat bro tntg position ni? Sbb saya skrg bekerja dlm position ni. Qa supervisor. Tp minat tu kuranglah. Boleh bro bagi pencerahan ttng position ni dan sejauh mana position ni boleh pergi. Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang sebagai QA Engineer. Sebagai QA supervisor, banyak fokus kepada delegate tugas, check report, dan deal masalah harian. Sebenarnya, dalam QA, banyak yang kita boleh pergi, bila faham konsep SPC, PPAP, ISO, TS, Sampling plant, AQL, dan banyak lagi..

      Posisi sebagai QA memang banyak cabang boleh pergi, sebab bila asas dalam metrology dan cosmetic dah mahir, boleh lompat ke production supervisor, process supervisor. Kemahiran dalam QA sgt penting, kerana kita sendiri menentukan barang itu reject atau Accept. Jadi untuk lompat ke bidang lain pun tiada masalah..

      Bidang ni, memang mana2 kilang/company pun ada, jadi untuk lompat ke company lain pun lebih mudah bila ada kekosongan. Kerana kita deal dengan benda yang sama seperti metrology dan cosmetic, cuma mungkin product yang berbeza. Kerja di QA pun lebih mudah berbanding di production yang perlu sentiasa monitor output. Kalu nak pergi jauh, memang perlu faham dengan konsep yang saya sebut kat atas. Bila dah faham konsep begitu, maksudnya, kita dah boleh buat/update dokumen ISO dan mementukan perjalanan sebuah syarikat dalam menjaga quality barang seperti yang dikhendaki pelanggan.

      Delete
  2. Salam bro. Skrg bro kerja dlm bidang Qa ke?apa pendapat bro tntg position ni? Sbb saya skrg bekerja dlm position ni. Qa supervisor. Tp minat tu kuranglah. Boleh bro bagi pencerahan ttng position ni dan sejauh mana position ni boleh pergi. Thanks

    ReplyDelete
  3. salam bro, kalo sy ambik manufacturing process. position apa yg sy dpt apply masa mintak kerja bro?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manufacturing process, ada kaitan dengan mechanical engineering. Boleh apply segala kerja yang berkaitan production, terutama melibatkan machine.

      Manufacturing process adalah course yang penting untuk pekerja yang ingin menceburi posisi sebagai production supervisor, technician, engineer. Namun, kefahaman tentang process adalah spesifik berdasarkan pekerjaan yang dipilih

      Emel di kotak pertanyaan, nanti saya terangkan lebih lanjut.

      Delete